Wat is het verschil tussen RIFD en NFC?

Wat is RFID?

Maschinenjunge, Formaat RFID tag (2008), CC-BY 3.0 gelicenseerd

RFID staat voor Radio Frequency Indentification, via radiosignalen wordt het mogelijk een voorwerp te herkennen. RFID tags zijn zeer kleine chips met een indentificatiecode die op afstand worden uitgelezen. Door deze code worden objecten, dieren en personen herkend. Eigenlijk zijn de RFID tags een soort streepjescode maar worden ze anders afgelezen. Hiervoor is een tag, lezer en een antenne nodig. Meestal zie je de RFID tag niet zitten dus dit is allemaal erg compact en goed weg gewerkt. Hierdoor zijn ze ideaal ter preventie van winkeldiefstal.

Amal Graafstra, Onderhuidse RFID tag (2005), CC-BY 2.0 gelicenseerd

Een aantal mensen hebben er ook een onderhuids, deze is erg klein en kan als een soort piercing in worden gebracht. Hierop kan data worden opgeslagen.
Er zijn 2 soorten tags namelijk passieve en actieve tags. Actieve tags hebben een batterij zodat er tot 100 meter verder bereik is, handig om bijvoorbeeld spullen te traceren. Als er namelijk een radiosignaal van een lezer in de buurt komt zal het een radiosignaal met een eigen code terug sturen. Passieve RFID tags hebben geen batterij, ze worden door het elektromagnetische veld geactiveerd om zo een signaal terug te sturen. Winkels werken bijvoorbeeld met passieve RFID-tags. Als een artikel dat niet is afgerekend bij de kassa (en dus de tag niet verwijderd of op ‘uit’ wordt gezet) gaat er een alarm af bij de poortjes van de ingang van de winkel als deze tag hier langs gaat. Er is dan ook een speciale lezer nodig om deze tag af te lezen.

Wat is NFC?

Holgerjakobs, Formaat NFC tag (2015), CC-BY 4.0 gelicenseerd

NFC staat voor Near Field Communication, ook deze ontvangt radiosignalen en werkt inprincipe hetzelfde als een RIFD tag. De maximale afstand dat een NFC chip kan ontvangen is 10 centimeter. Dit kan gebruikt worden als eenrichtingsverkeer maar deze kan ook uit zich zelf signalen sturen. Het is een veelal gebruikte tag onder andere op straat naast advertenties en in bushokjes. Deze kan door middel van een speciale NFC app aflezen worden op je smartphone, wel dient er NFC op je telefoon te zitten. Eigenlijk is dit een beetje de vervanger van een QR code. Zo kan er via NFC op je telefoon ook heel gemakkelijk gegevens doorgeven worden aan anderen, muziek bijvoorbeeld of contacten. Ook is het mogelijk om met NFC contactloos betalen bij pinautomaten.

new-piktochart_23361791_acf09fda44cb248a7cb568b3f6d280192e202de0

Onze toekomst

Er wordt steeds verder ontwikkeld met NFC en RFID en omdat deze tags nu steeds goedkoper worden is er ook steeds meer mee mogelijk. Een fabriek in Silicon Valley wilt NFC tags gaan 3D printen die ongeveer vijftien cent per stuk gaan kosten, dit nog best duur voor sommige doeleinden maar er kan nu al veel mee gedaan worden. Hieronder is een voorbeeld van wat we in de toekomst wellicht gaan zien.

Foto: Slimme ring ABN Amro

ABN Amro streeft er naar dat klanten nog in 2017 de mogelijkheid krijgen om te gaan betalen met een slimme ring. In deze ring zit een NFC tag om contactloos te betalen. Dit gaan ze uiteindelijk ook door voeren in een horloge. Deze wearables heb je altijd bij de hand en zo hoef je nooit meer in je tas te zoeken naar een pasje. Een ring of horloge is dan ook af te doen en niet zo ver gegrepen als de onderhuidse RFID tag.

Laat hier onder weten of jij al contactloos betaald en je jezelf ook al met zo’n ring of horloge ziet rondlopen.

Bronnen:

Tenzij anders vermeld is alles in dit werk gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s